Rengöra badkar

Rent badkar – hur man städar badkaret

Att tillbringa en härlig stund i badkaret, är en av njutningarna i livet.
Du kanske tror att städa badkaret innebär att hälla eller spraya på något rengöringsmedel och sedan vaska av det med en svamp eller trasa. Även om detta är ett vanligt sätt att rengöra badkaret på, så för att behålla badkarets utseende och finish, måste du veta exakt vilken typ av material det är tillverkat av och vilken den bästa rengöringsmetoden är för just detta material.

För att ta reda på hur du bäst rengör ditt badkar, bör du kontrollera tillverkarens anvisningar, eftersom de vet bäst vilka metoder man ska använda och vilka man ska undvika. Rekommenderat är även att kontakta en bra städfirma i Göteborg för städhjälp.

I många hus och lägenheter, kan det vara svårt att avgöra vilket material badkaret är gjort av. Om möjligt, rådgör med fastighetsägaren eller hyresvärden.

De flesta badkaren är tillverkade av ett följande material:

–          Akrylplast

–          Glasfiberarmerad plast

–          Porslin eller emaljerad stålplåt

Att rengöra badkar av akrylplast

Du kan använda ett rengöringsmedel utan slipmedel, till ditt  badkar i akrylplast. Applicera rengöringsmedlet med en mjuk trasa och skölj bort det noggrant, använd också en trasa för att torka av insidan på badkaret. Om ditt badkar skulle ha avlagringar från kalk, badskum, badkulor eller avlagringar av tvål och schampo, kan du använda ett neutralt rengöringsmedel för att bli av med dessa.

Om badkaret har blivit repat, kan du använda ett metallbaserat rengöringsmedel för att försiktigt gnugga bort reporna. Polera sedan med en mjuk trasa.

Att rengöra badkar av glasfiberplast

Glasfiberbadkar är mycket känsliga och måste rengöras försiktigt. Färgen kan lätt lossna om du använder ett slipande rengöringsmedel. Använd ett milt rengöringsmedel och gnugga badkaret försiktigt. Se till att inga repor eller kraftig uppbyggnad av avlagringar uppstår.

Att rengöra ett porslins- eller emalj-badkar

Att rengöra ett porslinsbadkar kan ibland vara en utmaning. Du ska inte använda starka rengöringsmedel eftersom de kommer att göra ytan matt efter en tid. Ett verkligt problem är envisa fläckar på ytan av porslinet. Du kan ofta få bort dessa genom att gnugga fläckarna med paraffin eller terpentin. Skölj sedan ur badkaret med en lösning av milt rengöringsmedel och vatten.

Om ditt badkar har blå-gröna fläckar, så kommer det troligen från ett ständigt droppande av vatten från blandaren. Byt först packning i blandaren, sedan använder du ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för porslinsbadkar för att ta bort fläckarna.